budyń keto bez mąki - dieta ketogeniczna przepisy

Budyń keto – z nasionami chia

Obiecałam coś jeszcze z szałwią hiszpańską i oto jest – budyń keto. Przyznam się Wam szczerze, że tylko go liznęłam, bo zjedli mi go moi nie-keto panowie… Dobrze było chociaż poczuć jego smak. A był rewelacyjny.

Oryginalnie budyń powinien zostać przygotowany na bazie zmielonych nasion chia.  Okazało się, że mój stary ręczny młynek nie daje rady i muszę zaopatrzyć się w nowy, który mi zmieli takie drobne ziarenka, dlatego budyń przygotowałam z całymi ziarnami szałwii i też wyszedł.

Do budyniu najlepsze będzie gęste, zwarte mleko kokosowe, takie przypominające śmietanę. Użyłam mleka zawierającego 2,5 g węglowodanów i 17 g tłuszczu. Do mojego budyniu użyłam odrobinę gumy ksantanowej, ponieważ lubię taki naprawdę gęsty budyń. Jeśli macie, dodajcie śmiało.

Z jednej puszki mleka wychodzi 2-3 porcje. W zależności od wielkości :).

 

Budyń keto – składniki:

  • 2 łyżki nasion chia (20 g)
  • 1 opakowanie gęstego mleka kokosowego (330 g)
  • 2 -3 łyżki erytrytolu
  • kawałek laski wanilii
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie)

 

Budyń keto – składniki:

  • Nasiona chia mielimy jak najdrobniej (można też dać całe).
  • Mleko kokosowe przekładamy do garnka, dodajemy szałwię hiszpańską i zagotowujemy.
  • Zdejmujemy z ognia, słodzimy, dodajemy wanilię i mieszamy dokładnie.
  • Możemy dodać gumę ksantanową dla bardziej zwartej konsystencji. Gumę należy rozrobić w odrobinie wody, aby nie było grudek, wlać do budyniu i bardzo dokładnie wymieszać.
  • Całość odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Do budyniu można dodać też kakao.


budyń keto bez mąki - dieta ketogeniczna przepisy

 

Budyń keto – BTW  :

Kcal: 655 Białko: 8 g Tłuszcz: 62 g Węglowodany: 16,7 g Błonnik: 6,9 g Węglowodany netto: 9,8

6 thoughts on “Budyń keto – z nasionami chia

  1. Ania napisał(a):

    Dziewczyny, nie robiłam ze zwykłą śmietaną, ale myślę, że tak. Chia powoduje, że masa gęstnieje i tężeje, więc powinno być ok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.