bułki keto - dieta ketogeniczna

Bułki keto, niskowęglowodanowe

Bułki keto przerabiałam już kilka razy z różnym skutkiem. Tym razem postawiłam na takie, które da się uformować w dłoni i upiec w piekarniku, więc do mikrofali ten przepis się nie sprawdzi. Osobom które wolą szybką wersję przypominam o przepisie na ekspresowe bułki śniadaniowe.

Słów kilka o smaku. Ponieważ do bułek dodałam babkę jajowatą (do nadania im odpowiedniej konsystencji), uprzedzam, że nie ma ŻADNEGO grzybowego posmaku (albo coś z moim podniebieniem jest nie tak ;)). Bułki keto są delikatnie słodkie od mąki kokosowej, ale nie zalatują kokosem. Konsystencja jest zwarta, bułka ciężka i mocno zapychająca (jak to z mąką kokosową bywa).

Sezam sprawdził się w środku i na wierzchu bułek idealnie. Osobom będącym na low carb, które mogą sobie pozwolić na wyższą dawkę węglowodanów, polecam dorzucenie większej ilości różnych ziaren i pestek.

 

Z podanych składników wyszło mi 6 niedużych bułek.

 

Bułki keto – składniki:

  • 50 g mąki kokosowej*
  • 30 g mąki migdałowej*
  • 40 g ziaren sezamu + odrobina do posypania bułek
  • 15 g babki jajowatej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka jaj
  • 1/2 szklanki gorącej wody

 

Bułki keto – wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Do miski wsypujemy suche składniki: obie mąki, babkę jajowatą, sól, proszek do pieczenia, sezam.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Wodę podgrzewamy, ma być gorąca, ale nie wrząca. Wlewamy do suchych składników, mieszamy łyżką i odstawiamy na czas przygotowania jajek.
  • Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek (żółtka nie będą nam potrzebne, polecam je do zrobienia jajecznicy) i ubijamy białka na sztywną pianę, ze szczyptą soli.
  • Pianę z białek przekładamy do lekko wystudzonej masy i delikatnie łączymy dłońmi. Na początku masa będzie dość luźna, ale mąka kokosowa wchłonie wilgoć.
  • Formujemy pożądany kształt bułek (nie będzie spektakularnego wzrostu, jak po drożdżach), wstawiamy do piekarnika  i pieczemy 30 minut.

*moja mąka kokosowa ma 15 g węglowodanów, mąka migdałowa 5,4 g na 100g


bułki keto - dieta ketogeniczna

Bułki keto – BTW (6 sztuk) :

Kcal: 1261 Białko: 39 g Tłuszcz: 46 g Węglowodany/Węglowodany netto: 11 g

11 thoughts on “Bułki keto, niskowęglowodanowe

  1. Ania napisał(a):

    Wątpię, żeby te bułki wyszly w ogóle na samej mące migdałowej. Na stronie są też inne przepisy na pieczywo, może bardziej będą Ci pasować 🙂

  2. dzardzi napisał(a):

    A czy można użyć tylko mąki migdałowej
    ( oczywiście sumując obie wartości ).

  3. Ania napisał(a):

    Tak jak we wpisie wspomniałam, kokos jest delikatnie wyczuwalny, bułki są lekko słodkawe. Migdałów nie czuć 🙂

  4. Ania napisał(a):

    Ruffia, mokre nie są, ale lekko wilgotne w środku po upieczeniu owszem 🙂

  5. ruffia napisał(a):

    Mi zawsze, ale to zawsze wychodzą mokre w środku? Mogę je piec dwie godziny i i tak są mokre. Czy Twoje po wyjęciu są mokre w środku?Może tak powinno być a ja nawet o tym nie wiem?
    Pomocy:((

  6. Ania napisał(a):

    Wyszło mi 6 bułek, które mają 11 g węglowodanów. Nie wiem jaki masz swój limit 😉 jeśli 30 g węglowodanów to masz jeszcze trochę zapasu i możesz zjeść wszystkie 😉

  7. Ania napisał(a):

    Do bułek potrzebna jest lupina. Znajdziesz ją nawet w aptece pod nazwą Jeliton 🙂
    A zakupy robię gdzie popadnie, jak się trafi dobra cena produktów to tam kupuje większą ilość. Polecam sklep targrochu, guiltyfree, zerokalorii 🙂

  8. anka napisał(a):

    świetna strona, tego szukałam! i mam mnóstwo pytań:) np: czy zaopatrujesz się w te nieco egzotyczne składniki w jakimś jednym miejscu, jednym sklepie internetowym? czy do tych bułek potrzebne jest nasienie babki,łupina czy łuski,bo takie określenia znalazłam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.