keto czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową

Czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową

Jak rozpieścić zmysł smaku od samego rana? Zaserwować sobie śniadanie mistrzów – czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową. To dobra alternatywa dla tych klasycznych, słonych omletów, czy jajecznicy, które czasami mogą się już znudzić, jeśli jemy je codziennie w takiej samej formie.

Sam omlet ma to do siebie, że robi się go niezwykle szybko, a podany na słodko ze śmietanką kokosową i odrobiną owoców nie dosyć, że jest daniem ekspresowym to jeszcze pobudza zmysły, cieszy oczy i smakuje wyśmienicie :).

 

Czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową – składniki:

  • 3 jajka
  • 10 g naturalnego kakao
  • 20 g oleju kokosowego
  • 10 g oleju MCT (opcjonalnie)
  • 100 g śmietanki kokosowej
  • erytrytol lub stevia w płynie do smaku

 

Czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową – wykonanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • W drugim naczyniu roztrzepujemy żółtka z erytrytolem, dodajemy  15 g oleju kokosowego (oraz opcjonalnie olej MCT) oraz kakao. Całość dobrze mieszamy.
  • Ubite na sztywną pianę białka przekładamy do naczynia z masą z żółtek i delikatnie, ale dokładnie łączymy razem.
  • Rozgrzewamy pozostały olej kokosowy na patelni (u mnie mniejsza niż talerz śniadaniowy, ponieważ wolę grubsze omlety) i wlewamy całość. Chwilę trzymamy na dużym ogniu, następnie przykręcamy do minimum i przykrywamy pokrywką, aby dól ściął się mocno a góra przynajmniej na tyle, aby można było przerzucić placek na drugą stronę.
  • Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, kładziemy na niego śmietankę kokosową, możemy dodać ulubione owoce jagodowe.


keto czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową

Czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową (bez oleju MCT i owoców)– BTW :

Kcal: 683 Białko: 29 g Tłuszcz: 61 g Węglowodany/Węglowodany netto: 5 g

6 thoughts on “Czekoladowy omlet ze śmietanką kokosową

  1. Xpok napisał(a):

    Fajny przepis. Akurat czegoś słodkiego i łatwego potrzebowałem. Wyszedł idealnie (no przypaliłem lekko ale to moja wina i mimo to był dobry). To już mój 4 wypróbowany przepis z tej strony. Wszystkie wyszły. I tort makowy i pavlowa. Cieszę się bo próbowałem już wielu przepisów Keto i z polskich i zagranicznych stron i zawsze coś się psuło.

  2. Ania napisał(a):

    Dla nas najlepszy jest erytrytol, ewentualnie stevia, chociaż ja też nie przepadam za i jej dziwnym posmakiem. Erytrytol nie wchłania się i nie powoduje reakcji insulinowej. Nie stosowałam natomiast maltitolu, ale wydaje mi się że nie jest tak dobry jak erytrytol (ma większą kaloryczność, co do reakcji insulinowej i wchłaniania się nie wiem dokładnie jak jest).

  3. Eve napisał(a):

    🙂 dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂 czyli do wszystkich przepisów ma to odniesienie? jeju, a ja zachodziłam w głowę, jak skombinować 🙂 A co sądzisz o maltitolu?

  4. Ania napisał(a):

    Hej, pisałam erytrytol albo stevia, ten pierwszy w kryształkach, ta druga w płynie 🙂

  5. Eve napisał(a):

    Witam,
    gdzie kupujesz erytrytol w płynie? Nigdzie nie ma, jedynie stewia, ale ja jej smaku nie dzierżę 🙁 Czy można zastąpić go maltitolem?
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.