domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Poniżej bardzo prosty przepis na domowe masło orzechowe, do zrobienia którego zachęcałam Was na facebooku.

Jest zdrową i na pewnotańsząalternatywąniżmasłokupowane w sklepie. Nawet te, zezdrowążywnościączęstozawierajądodatkitakiejakkonserwanty

Z podanej ilości wychodzi troszkę ponad 300 gram gotowego masła.

Domowe masło orzechowe – składniki:

  • 400 g orzechów arachidowych prażonych (najlepsze na wagę)
  • 4 łyżeczki erytrytolu  (wersja słodka)
  • sól do smaku (wersja słona)
  • blender z pojemnikiem do rozdrabniania

 

Domowe masło orzechowe – wykonanie:

  • Orzechy dzielimy na 4 porcje.
  • Każdą z nich osobno wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy, robiąc przerwy aby urządzenie się nie przegrzało aż do uzyskania gładkiej, oleistej konsystencji.
  • Słodzimy lub solimy, jeszcze chwilę miksujemy a następnie przekładamy do słoiczka.
  • Wsypujemy kolejną porcję i postępujemy jak powyżej.
  • Masło przechowujemy w lodówce.

domowe masło orzechowe - dieta ketogeniczna

Orzechy ziemne prażone – BTW (w 100 g):

Kcal: 985 Białko: 25 g Tłuszcz: 46 g Węglowodany: 19,2 g Błonnik: 7,30 g Węglowodany netto: 11,9

2 thoughts on “Domowe masło orzechowe

  1. Boogie napisał(a):

    sprobowane i musze powiedziec ze wymiata! kupne zawsze byly ochydne! A to jest zupelnie lepsze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.