faszerowane pieczarki niskowęglowodanowe

Faszerowane pieczarki

Danie mojego dzieciństwa to faszerowane pieczarki. Pamiętam je z imienin i innych spotkań w naszym domu. Powoli ustępowały miejsca krokietom, ale ostatnio na naszym stole pojawiają się dosyć często, z tą różnicą, że nie są panierowane w bułce tartej. A i tak są równie smaczne.

Danie to jest bardzo sycące, dla jednej osoby spokojnie wystarczy 3-4 sztuki średniej wielkości pieczarek. Z około pół kilograma mięsa wyszło 16 średniej wielkości pieczarek. Średniej wielkości, czyli takich, które po odcięciu nóżki ważyły około 30 gramów.

Nóżki i część blaszek można wykorzystać do ugotowania zupy albo zrobienia sosu pieczarkowego do sztuki mięsa na kolejny obiad :).

 

Faszerowane pieczarki – składniki:

  • około 400 g pieczarek (po usunięciu ogonków)
  • 500 g tłustego, mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Faszerowane pieczarki – wykonanie:

  • Pieczarki dokładnie myjemy (nie obieramy, bo błonnik jest w skórce), odcinamy ogonki i delikatnie wydrążamy cześć blaszek spod kapelusza. Osuszamy z wody.
  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy.
  • Lepimy mięsne kulki i wkładamy je w wydrążoną pieczarkę, tak aby odrobinę mięsa wystawało ponad grzyba.
  • W miseczce przygotowujemy „panierkę” – drugie jajko rozbijamy do miski, wlewamy odrobinę wody i roztrzepujemy.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem.
  • Pieczarki obtaczamy w jajku i układamy na gorącym tłuszczu (może się okazać, że będzie trzeba dolać jeszcze trochę oleju, bo pieczarka lubi go pić). Smażymy na średnim ogniu z każdej strony, aż będą złociste a mięso ładnie się zetnie.
  • Podajemy z zielonymi dodatkami, np. kiszonym ogórkiem, fasolką szparagową, brokułami…

 


faszerowane pieczarki dieta ketogeniczna

Faszerowane pieczarki – BTW  :

Całe danie – Białko: 132 g Tłuszcz: 171 g Węglowodany netto: 2,5 g

One thought on “Faszerowane pieczarki

  1. wwwika napisał(a):

    Pycha- zrobiłam i zjadłam chyba z 8:D
    ps. to mój pierwszy przepis od Ciebie, znowu zaczynam tę dietę. Pierwszy raz byłam na niej gdy waga wskazywała ponad 80kg schudłam prawie 21kg. Teraz wracam z wagą 68kg… cel 50kg:) Dziękuję za przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.