frytki z cukinii low carb

Frytki z cukinii low carb

Spieszę do Was z bardzo prostym przepisem na frytki z cukinii low carb. Zajadałam się nimi ostatnio, chociaż „zajadałam” to przesadne określenie, bo to oczywiście warzywny, węglowodanowy dodatek do obiadku. Niemniej jednak bardzo smaczny :).

Cukinia to jedno z warzyw z którego można przygotować wiele ciekawych potraw, począwszy od leczo, przez placki z cukinii, krążki z serem feta na przystawkę, czy właśnie frytki. Jeśli jeszcze nie jedliście i zastanawiacie się jak to smakuje, to powiem Wam, że smakuje dobrze. Nie ma co spodziewać się smaku ziemniaka. Bo ziemniak to ziemniak, a cukinia to cukinia ;). Frytki są lekko słodkie po usmażeniu.

Zrobiłam dwie wersje. Pierwszą z piekarnika, drugą wprost z oleju kokosowego. W przypadku tych pierwszych, prócz przywierania do papieru do pieczenia i bardziej „gibkiej” struktury innych wad nie zauważyłam. Te drugie, smażone były dość długo, ale ładnie „piły” olej kokosowy – mi to absolutnie nie przeszkadza :).

Żeby nie przedłużać, najprostszy przepis świata:

Frytki z cukinii low carb – składniki:

  • cukinia w ilości wybranej przez Was
  • olej kokosowy

Frytki z cukinii low carb – wykonanie:

  • Cukinię dokładnie myjemy. Jeśli nie ma grubej skóry, to jej nie obieramy. Rozcinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w paski o szerokości min. 1 cm.
  • Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni albo w rondelku (ilość taka aby zakrywała frytki) wrzucamy cukinię w gorący olej i smażymy, aż będzie zarumieniona. Gotowe frytki z cukinii posypujemy solą himalajską.
  • Wersja piekarnikowa: blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym, układamy cukinię. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (proponuję na termoobiegu, inaczej będzie trzeba je przekręcić w połowie pieczenia), do zarumienienia. Pod koniec pieczenia można wyjąć blachę i posypać frytki drobno startym cheddarem, następnie wstawić jeszcze na 5 minut.

Pyszne z sosem majonezowo-śmietanowym.

 


frytki z cukinii low carb

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.