keto babeczki dyniowe - keto deser

Keto babeczki dyniowe

Nadal jesteśmy w sezonie dyniowym. I chociaż dynia może Wam się kojarzyć jedynie z zupą krem, pestkami, ewentualnie z olejem z pestek, to ma ona masę innych zastosowań w kuchni, chociażby przyrządzanie słodkich ciast . Do tej pory robiłam ciasto dyniowe, bardzo podobne do marchewkowego (z tartą marchewką w środku), niestety póki co wersję dla niebędących na keto. Ale w miarę rosnących wymagań i dostosowywania przepisów pod dietę ketogeniczną, wymyśliłam, że zrobię keto babeczki dyniowe.

I wiecie co? Wyszły obłędne! Porównując je do muffinów kokosowych, na które przepis wrzucałam wcześniej, są dużo lżejsze, mniej zapychające, wilgotne i mięciutkie w środku i takie… cynamonowe. Jeśli lubicie, tak jak ja, nuty cynamonu, to będziecie zachwyceni :).

Keto babeczki dyniowe – składniki:

Składniki mokre:

  • 100 g puree z dyni (około 1/2 szkl.)
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki olejku kokosowego lub masła klarowanego (w płynnej postaci – wcześniej podgrzane i przestudzone)
  • 80 ml śmietany 36% (około 100g)

Składniki suche:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklankierytrytolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Keto babeczki dyniowe – wykonanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotowujemy dwie miski.
  • W pierwszej łączymy ze sobą puree z dyni, jajka oraz olej kokosowy. Dokładnie wyrabiamy (można trzepaczką do jajek).
  • Do drugiej miski wsypujemy suche składniki i mieszamy.
  • Przesypujemy suche do miski z mokrymi i łączymy razem.
  • Dodajemy śmietankę.
  • Mieszamy a następnie od razu przekładamy do foremek na muffiny (polecam używać niewielkich sylikonowych).
  • Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.

Muffinki wyjmujemy ostrożnie z foremek, kiedy już trochę przestygną. Wiem, że często ciężko jest się doczekać i chcielibyśmy spróbować od razu, zatem jeśli będziecie wyjmować gorące to bardzo, bardzo ostrożnie, żeby się nie rozerwały ;).

Z podanych składników wyszło mi dokładnie 10 dyniowych babeczek.

Smacznego 🙂

 


keto babeczki dyniowe - keto desery

Keto babeczki dyniowe (około 10 sztuk) – BTW:

Kcal: 1356 Białko: 30 g Tłuszcz: 130 g Węglowodany: 15,6g Błonnik: 2,8 g Węglowodany netto: 12,8 g

4 thoughts on “Keto babeczki dyniowe

  1. Ania napisał(a):

    Marta, możesz 🙂 Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest nadal mokre w środku.
    Myślę, że jak zwiększysz ilość składników i będziesz piekła w blasze to trzeba piec ok 45 minut do godziny.

  2. Ania napisał(a):

    Czasami mam wrażenie że podczas dłuższego pieczenia odrobinę traci na słodyczy. Ale ja już się odzwyczailam od słodkiego, więc coś co dla mnie jest bardzo słodkie dla innych może być nieco mniej 🙂

  3. Anka napisał(a):

    Nie piekłam jeszcze niczego z erytrolem – jestem ciekawa jak się zachowuje w wysokich temperaturach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.