keto bułka śniadaniowa

Keto bułka śniadaniowa

Przez kilka dni chodziły za mną bułki, oczywiście te keto. Chciałam aby były miękkie, ciepłe, lekko słodkie i pachnące. Postanowiłam pogodzić się z mąką kokosową i na jej bazie przygotować keto pieczywo. Powstała keto bułka śniadaniowa, zrobiłam ją w wersji typowo bułkowej, czyli o mniejszej średnicy a wyższą, i w wersji nieco spłaszczonej, która idealnie sprawdzi się np. na cheesburgera. Z dwóch płaskich wersji zrobiłam pyszną kanapkę z podsmażoną szynką, awokado (tak! zaczynam je coraz bardziej lubić) i jajkiem sadzonym.

Było pyyycha! Koniecznie wypróbujcie.

Bułkę, tu nie będzie wielkiego zaskoczenia – przecież chodzi o to, żeby było szybko i przyjemnie – zrobiłam w mikrofalówce, w plastikowym pojemniczku. Miałam małe wiaderko po jakichś śledziach, około 6-7 cm średnicy. Dobierając sobie pojemniczek weźcie pod uwagę, że masa urośnie o połowę w górę, więc to jaką bułkę chcecie zależy od was.

Można upiec ją również w piekarniku, dlatego polecam do tego formy na muffiny o średnicy jak powyżej. Sprawdzą się idealnie.

Poniżej składniki na jedną bułeczkę.

W bułce, po upieczeniu, nie czuć jajka, a od kokosa jest jedynie lekko słodka, nie ma intensywnego kokosowego zapachu.

Keto bułka śniadaniowa – składniki:

  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki mielonego, złocistego lnu (użyłam gotowego produktu)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 jajko

Keto bułka śniadaniowa – wykonanie:

  • Mąkę kokosową, len mielony i proszek do pieczenia wsypujemy do miseczki i mieszamy razem.
  • Dodajemy masło klarowane, wbijamy jajko i wszystko razem łączymy, aż znikną grudki a masa stanie się  gładka.
  • Dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i przekładamy do pojemniczka lub foremek.
  • Wstawiamy do mikrofalówki na 1 minutę na największą moc, lub do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (wcześniej smarując formę odrobiną oleju kokosowego lub innego tłuszczu.

 


 keto bułka śniadaniowa

Keto bułka śniadaniowa – BTW :

Kcal: 308 Białko: 18 g Tłuszcz: 25 g Węglowodany: 3,5 g Błonnik: 1,7 g Węglowodany netto: 1,8 g

keto bułka śniadaniowa

33 thoughts on “Keto bułka śniadaniowa

  1. Lora napisał(a):

    Świetne te bułki, ale mam pytanie czy można czymś zastąpić jajko? Jeśli tak to czym?
    Pozdrawiam

  2. Małgosia napisał(a):

    Piekłam 2 min bo mikrofala slaba. Wyszly meeeega pyszne!! Mam pytanie jakie będzie makro bulki jeśli odejme len?
    Bez lnu tez wyjdzie tak dobra?
    Super przepis wielkie dzięki: -*

  3. Małgosia napisał(a):

    Heh dziękuję 😉 dzis zrobie na kolację. Cala jestem w skowronkach 😉

  4. Marcin napisał(a):

    Zamiast lnu użyłem mąki dyniowej – wyszły mega pulchne 🙂 podobnie w keto pizzy. Generalnie najlepszy sposób na pieczywo, jaki próbowałem 🙂

  5. Na jakim swiecie ja żyje napisał(a):

    Podobny przepis był w diecie dukana, tylko tamten był mądrzejszy o otręby.

  6. Ania napisał(a):

    Myślę, że same chia nic tu nie dadzą. Jajo do sklejenia całości jest potrzebne 🙂

  7. Asia napisał(a):

    mam pytanko 🙂
    Wczoraj robiłam bułeczki wg przepisu, pomijając ocet i len – 1:20 min w mikrofali i wyszły super.

    Dzisiaj natomiast- dodałam ocet jabłkowy, pominęłam len, a jajko zastąpiłam dwoma łyżkami nasion chia, już ‚zżelowanych’ w wodzie (wcześniej przygotowałam w słoiku :)) Podlałam wodą dla odpowiedniej konsystencji. No i klops – wszystko siedziało w mikrofali trzy minuty, z wierzchu w miseczce było ścięte, ale jak odwróciłam na talerzyk – ‚buła’ rozpadła się na dobne kawałeczki… Dlaczego? dać więcej chia, czy się do tego nie nadają?

  8. nika napisał(a):

    Zrobiłam dziś pierwszy raz i ogólnie są smaczne. Nie miałam lnu, więc są bez i masło zamieniłam na olej kokosowy, bo unikam nabiału. Bułka wyszła, moja mikrofala ma 1000W i minuta wystarczyła.

  9. Ania napisał(a):

    Kasia, ja też mam max 700 W i nie ustawiam na więcej niż 1 min 15 sek. 🙂

  10. Ania napisał(a):

    Można 🙂 Tylko dobrze, aby był w miarę płynny – łatwiej go wtedy wyrobić z ciastem.

  11. Ania napisał(a):

    Wi, ciasto jest luźne. Nie da rady zrobić z niego kulek. Ale możesz zwiększyć proporcje i zrobić w blaszce wyłożonej papierem (jeśli jest duża). Ja często robię w mikrofali w pudełku prostokatnym i wychodzą mi płaskie placki, kroje i mam cos jak kromki chleba 🙂

  12. Wi napisał(a):

    Przymierzam się do robienia i mam pytanie 🙂 Jaka jest konsystencja ciasta? Nie posiadam mikrofali.. Czy da sie uformować kulki na papierze do pieczenia, czy ciasto sie rozleje ? Probowała może pani zrobić chleb w foremce silikonowej z podanych składników w wiekszych proporcjach ?:)

  13. Asia napisał(a):

    Są rewelacyjne… Myślałam, że będę skazana na te bułki z babką i serkiem a niezbyt mi smakują…Po drugie 3 minuty i gotowe… Następnym razem dodam tylko dużo soli bo lekko wyczuwalny słodki smak jednak dla mnie był… Wielkie dzięki za ten przepis…

  14. Ania napisał(a):

    Ja trzymałam minutę na najwyższej mocy. Gdyby się niedopieklo to można włączyć na 30 sekund jeszcze. Ale minuta powinna wystarczyć 🙂

  15. Ania napisał(a):

    Absolutnie nie. Są leciutko słodkie od mąki kokosowej i delikatne. 🙂
    U mnie numer jeden z pieczywa.
    Robię też w pudeleczku prostokątnym, na taka duza kromkę chleba.
    Pozdrawiam 🙂

  16. Karolcia napisał(a):

    ja mam takie pytanie, ponieważ zrobiłam kiedyś bułeczki ale te z twarożku i smak był dla mnie nie do przejścia 😀 Zjadłam na siłę dwie bo szkoda mi było wyrzucić 😀 a teraz pytanie właściwe, czy te bułeczki mają bardzo intensywny smak?

  17. Ania napisał(a):

    @niewi, zawsze podaję dla całego dania (chyba że w nawiasie napisze inaczej, przykładowo: na porcję).
    Np. przy zupach wartości podane są na cały garnek 😉
    Pozdrawiam

  18. niewi napisał(a):

    Wartości odżywcze które wymieniłaś, odnoszą się do 100 gram czy jednej porcji wg przepisu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.