keto chleb z mikrofalówki

Keto chleb z mikrofalówki

Ostatnio nie używam mąki kokosowej, nie używam migdałowej. Pokochałam siemię lniane za smak, mnóstwo błonnika i właściwości. Po próbie upieczenia chleba w piekarniku, która skończyła się fiaskiem przez dodanie mąki konopnej (okropny smak) i zbyt dużej ilości wody, postanowiłam pójść na łatwiznę, bo przecież nie chodzi o to, żeby spędzać w kuchni pół dnia… Przygotowałam keto chleb z mikrofalówki :).

Jedyny mankament jest taki, że każdą kromkę robi się osobno, ale za to bardzo szybko – przygotowanie i pieczenie całości zajmuje około 20 minut. Trzeba przygotować sobie pudełko, o takich wymiarach jak pożądane przez was kromki chleba. Ja znalazłam jakieś stare kwadratowe pudełko po sałatce – 9×9 cm, przycięłam górę, żeby łatwiej dostać się do dna i formować kromki . Okazało się idealne.

 

Keto chleb z mikrofalówki – składniki:

  • 100 g lnu mielonego (zwykle zawiera 3 lub 4 g węgli)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła (ok. 20 g)
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Keto chleb z mikrofalówki – wykonanie:

  • Len mielony przesypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
  • Wbijamy całe jajka, mieszamy.
  • Dodajemy wodę i masło, dokładnie „ugniatamy” masę łyżką, aby masło rozprowadziło się równomiernie (woda od razu się wchłonie). Zawartość miski nie będzie miała konsystencji drożdżowego ciasta, będzie zbita. Spokojnie – tak ma być.
  • Przygotowujemy niewysokie pudełko do formowania kromek chleba. Nakładamy łyżką masę na 0,5 cm grubości i rozprowadzamy równo na dnie pudełka dociskając ją.
  • Wstawiamy do mikrofalówki na średnią moc – około 600 W na 2 minuty (większa może zbytnio wysuszyć chleb)
  • Wyjmujemy z pudełka do wystudzenia (kromka skurczy nam się około 25 mm z każdej strony), formujemy kolejną kromkę, wstawiamy na 2 minuty.

Z podanych składników otrzymamy 6 kromek wielkości ok. 9×9 cm. Chlebek wychodzi lekko wilgotny, smakuje dobrze – nie czuć w nim jajek, nie rozpada się. Wyglądem i konsystencją przypomina pumpernikla.

Przetestuje go jeszcze pod kątem przygotowania tostów z serem, w ustrojstwie typu sandwich maker.

keto chleb z mikrofalówki


Keto chleb z mikrofalówki – BTW  :

Całe danie (6 kromek) – Białko: 55 g Tłuszcz: 45 g Węglowodany netto: 4 g

 

 

9 thoughts on “Keto chleb z mikrofalówki

  1. Ania napisał(a):

    Można, ale to sklepowe jest lepsze bo nadaje się do obróbki termicznej. To mielone w domu od czasu do czasu można.

  2. Anita napisał(a):

    Swietny przepis!

    Zastanawiam sie czy mozna samemu zmielic sobie siemie lniane?

    Pozdrawiam
    Anita

  3. asia napisał(a):

    Ratunek przy śniadaniu-szczególnie weekendowym gdy moi chłopacy zajadają się chlebem 🙁 -mimo,iż zwykłego mi nie brakuje to patrząc na ich kanapki aż ślinka leci-tzn.leciała do czasu wypróbowania tego przepisu-teraz już nie czuję się ”inna” . Ściskam gorąco i czekam na kolejne znakomite keto przepisy 🙂

  4. Katarzyna napisał(a):

    Nie wierzyłam ze to się uda Ku mojemu zdziwieniu z wyszła super zwarta kromka pysznego chleba Super eksperyment dla mnie

  5. sylwia napisał(a):

    Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne, czyli takie, które mogą przekształcić się w cyjanowodór, który jest bardzo silną trucizną. Ta reakcja może zajść tylko wtedy gdy siemię jest zmielone. Jest sporo na ten temat w necie.

  6. Ania napisał(a):

    Iza, wszystko zależy od mikrofalówki i jej mocy, może trzeba odrobinkę dłużej potrzymać. Ale grzanki to świetny pomysł! Narobiłaś mi smaka,a jestem przed śniadaniem jeszcze 🙂
    Ja robiłam z tego chlebka tosty z serem w środku (z opiekacza).

  7. Iza napisał(a):

    Wyszły mi strasznie miękkie więc je trochę podsmażyłam na patelni i zrobiły się super grzanki ! Polecam !

  8. Dziuba napisał(a):

    Chlebek pycha aż się zastanawiam czy można go bezkarnie jeść na śniadania 😀 mmmmm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.