keto ciasto z rabarbarem

Keto ciasto z rabarbarem

Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam! W ogródku mam go pod dostatkiem. Głownie spożywałam go w postaci orzeźwiającego kompotu, a w dzieciństwie chrupałam z cukrem. Dzisiaj jednak wpadł mi go głowy pomysł na keto ciasto z rabarbarem, bez cukru i bez białej mąki. I wiecie co? Wyszło obłędnie słodko-kwaśne. Idealne.

To naprawdę szybkie ciasto, bo czas od rozpoczęcia przygotowywania do spożywania to jakieś pół godziny do czterdziestu minut.

Keto ciasto z rabarbarem – składniki:

  • 100 g mąki kokosowej (u mnie 15 g węglowodanów)
  • 2 jajka
  • 50 g zimnego masła
  • 30 g oleju kokosowego
  • 200 g rabarbaru
  • 10 g masła klarowanego
  • erytrytol do smaku
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

 

Keto ciasto z rabarbarem – wykonanie:

  • Mąkę kokosową przesypujemy do dużej miski, do mąki dodajemy zimne masło.  Rozgniatamy dłońmi lub za pomocą widelca.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Żółtka jaj dodajemy do mąki i masła.
  • Wsypujemy łyżeczkę erytrytolu i dodajemy olej kokosowy. Całość dokładnie wyrabiamy.
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto. Widelcem robimy dziurki na spodzie i brzegach ciasta.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy dokładnie umyty i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar, podsmażamy aż zmięknie. Słodzimy do smaku. Dodajemy szczyptę cynamonu. Studzimy odrobinę.
  • Lekko wystudzony rabarbar przekładamy do formy z ciastem.
  • Na wierzch można położyć pianę z pozostałych białek (ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać łyżkę erytrytolu).
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut (bez termoobiegu)

Keto ciasto z rabarbarem – BTW (całość)

Kcal: 1250 Białko: 34 g Tłuszcz: 105 g Węglowodany: 25,5 g Węglowodany netto: 22,7 g

keto ciasto z rabarbarem

 

keto ciasto z rabarbarem

9 thoughts on “Keto ciasto z rabarbarem

  1. Ania napisał(a):

    Jestem, żyję, przerwa wakacyjna w zamieszczaniu postów trochę mi się przedłużyła, ale na dniach to nadrobię 🙂
    Takie życie, że człowiek ciągle w biegu i musi czasami poświęcić blog dla innych zajęć… 🙁
    Nowe przepisy już są, leżą, czekają.

  2. Xpok napisał(a):

    Ładnie wyszło. Nawet nie przypaliłem :). Za bardzo nie czuć kokosa. Dla mnie to dobrze bo aż tak za nim nie przepadam.

    Ciekawe jakby dać mąkę migdałową. Pewnie dwa razy tyle trzeba by dać.

    W sumie to samo ciasto to fajna podstawa. Szybko się robi. Można dać co się chce.

  3. Ula napisał(a):

    Zrobiłam i wyszło super! Dodałam świeże truskawki. Bardzo dziękuje za przepis.

  4. Ania napisał(a):

    Viva, do smażenia i pieczenia używam zawsze rafinowanego. I taki dałam do ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.