keto gofry serowe - dieta ketogeniczna

Keto gofry serowe

Home sweet home, chociaż w kuchni dzisiaj na słono keto gofry serowe. Trochę eksperymentalnie, ale zachciało mi się czegoś nowego na śniadanie. Po 3-tygodniowej tułaczce i jedzenia wszelkiej maści kiełbasek na śniadanie to miła odmiana :).

Porządna gofrownica obowiązkowa, albo dobra mała patelnia, jeśli nie macie w domu tego ustrojstwa. Moja gofrownica nie jest zbyt dobra, dlatego ostrzegam, że gofry mogą przylegać, więc trzeba nasmarować dobrze płytki olejem kokosowym i bardzo, bardzo ostrożnie otwierać gofrownicę i delikatnie wyjmować gofry.

Na wierzch moich gofrów położyłam smażone na oleju kokosowym pieczarki i boczek, posypałam przyprawami i startym na drobno żółtym serem. Ale Wy możecie stworzyć swoją własną kompozycję, np. z mięsa mielonego 🙂

 

Keto gofry serowe – składniki:

  • 2 duże jajka
  • 60 g sera cheddar
  • 40 g goudy
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej (20 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do posmarowania gofrownicy

Keto gofry serowe – wykonanie:

  • Rozgrzewamy gofrownicę, wcześniej smarując ją dokładnie olejem kokosowym.
  • Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy.
  • Ser cheddar oraz goudę ścieramy na tarce o drobnych lub średnich oczkach i dodajemy do jajek.
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek.
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Na koniec dodajemy mąkę kokosową (maksymalnie dwie płaskie łyżki – mąka wchłonie płyn)
  • Gotowe ciasto przekładamy na płytki gofrownicy i pieczemy dwa razy dłużej niż klasyczne gofry.
  • Ostrożnie otwieramy i wyjmujemy gotowe gofry.

Wierzch obsypujemy ulubionymi przyprawami i składnikami, można zjeść z dobrym niskowęglowodanowym majonezem lub ketchupem.

Smacznego 🙂

 


keto gofry serowe - dieta ketogeniczna

Keto gofry serowe (2 sztuki) – BTW:

Kcal: 716 Białko: 50 g Tłuszcz: 56 g Węglowodany/węglowodany netto: 2,3 g

Zapisz

5 thoughts on “Keto gofry serowe

  1. sylwia napisał(a):

    Dałam trochę mniej serów bo jak zaczęłam ścierać na tarce to wyszło tego bardzo dużo. Dorzuciłam do ciasta trochę zielonej cebulki. Upiekłam w gofrownicy na rumiano. Według mnie nie trzeba solić bo sery są mocno słone i to wystarczy.
    Zjadłam z bitą śmietaną (bez cukru) i pomidorem. Nawet dobre mi to wyszło. No i jak zwykle sycące.

  2. milka napisał(a):

    Ja robię rożne gofry (ze zwykłej mąki, pełnoziarnistej, gryczanej czy kukurydzianej) i wychodzą smaczne. Mówisz, że masz kiepską gofrownice, a ja akurat zainwestowałam w lepszą i mam dezala. Co się przekłada na smak i jakość gofrów, bo mnie nigdy nie przystają. To kwestia teflonu. Same gofry są puszyste w środku.

  3. Ania napisał(a):

    Konsystencja jest dosyć zwarta i ciężka. Myślę, że na patelni dałoby radę podsmażyć jak omlet, na złocisty kolor 🙂

  4. Katarzyna napisał(a):

    Jakiej konsystencji jest ciasto? Jeśli na patelni to jak długo na stronie piec? I czy wyjdzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.