keto kapuśniak - zupa niskowęglowodanowa

Keto kapuśniak – zupa niskowęglowodanowa

Jedzenie kiszonek na keto jest bardzo ważne, dzięki nim suplementujemy się w sód, potas, magnez, żelazo, cynk, czy chociażby witaminę C. Dlatego warto dodawać je do obiadów, np. w postaci surówki z kiszonej kapusty z oliwą z oliwek i cebulką. Kilka dni temu przygotowałam keto kapuśniak i oficjalnie ogłaszam jesień! Kiedyś Wam wspominałam, że mój organizm sam wie, kiedy zaczyna się prawdziwa jesień, bo chodzi za mną kapuśniak. Dopóki nie odczuwam potrzeby zjedzenia ciepłej, kwaśnej zupy, dopóty uważam, że jest jeszcze późne lato 🙂 I stało się. Potrzeba zjedzenia pysznego, tłuściutkiego kapuśniaku była tak silna, że zaopatrzyłam się w kiełbaskę, boczek i oczywiście kapustę.

Sama mam sklepową wersję kwaszonej kapusty (nasza, młoda, domowa już wyszła) i nie jestem z tego dumna… Niemniej jednak namawiam Was do zrobienia własnej kiszonki. Nie trzeba mieć wielkiej beczki i skomplikowanych urządzeń. Wystarczy duży słój, który można dostać w większości marketów, sól, ostry nóż i balkon lub chłodna piwnica.

Poniżej składniki na spory garnek (ok. 2 litry zupy).

Keto kapuśniak – składniki:

  • 1,5 l wody
  • 400 g kwaszonej kapusty
  • kości na wywar
  • wędzone żeberka/inne mięso
  • 100 g kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g cebuli
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

 

Keto kapuśniak – wykonanie:

  • Przygotowujemy wywar – do garnka wrzucamy kości, następnie wędzone żeberka (lub wybrane przez Was inne mięso) i kapustę. Gotujemy do czasu, aż kapusta i mięso będą miękkie.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego (można więcej).
  • Cebulkę, kiełbasę i boczek wędzony kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Następnie wrzucamy do zupy.
  • Mieszamy.
  • Doprawiamy pieprzem i (ewentualnie) solą, wsypujemy majeranek.

 

Celowo nie podaję wartości BTW, ponieważ to od Was zależy, jakie mięso wrzucicie do zupy.

Ja dałam dosyć tłuste żeberka (nie wędzone) i bardzo tłusty boczek, ale możecie zrobić zupę na karkówce czy innym kawałku mięsa, który macie pod ręką.


keto kapuśniak - zupa niskowęglowodanowa

Keto kapuśniak – W:

100 g kiszonej kapusty – Węglowodany: 4,3 g Błonnik: 2,9 g Węglowodany netto: 1,4 g

50 g cebuli – Węglowodany: 4,5 g Błonnik: 0,85 g Węglowodany netto: 3,65 g

Zapisz

5 thoughts on “Keto kapuśniak – zupa niskowęglowodanowa

  1. Ania napisał(a):

    Do kapuśniaku? Musi być kiszona inaczej to nie będzie prawdziwy kapuśniak 😉
    Ale generalnie biała kapusta jest jak najbardziej ok na keto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.