keto mielonka - dieta ketogeniczna

Keto mielonka – kiełbasa ze słoika

Bardzo lubię klasyczne domowe wyroby. W domu moich rodziców robi się pyszne kiełbasy, wędzone szynki, polędwice, kacze piersi i wiele innych pyszności, od niedawna pojawia się również kiełbasa ze słoika, czy raczej keto mielonka. To jedzenie, które przygotowywały jeszcze nasze babcie i prababcie. W wykonaniu jest banalnie prosta i co ważniejsze nie ma w niej chemii, żadnych dodatków konserwujących, żadnego E. Co prawda jeśli chcecie zrobić jej więcej, bez konieczności trzymania w lodówce, należy użyć soli peklującej. Jeśli natomiast macie miejsce w lodówkach, można wykorzystać różową sól himalajską.  Ja jednak polecam wersję z peklosolą.

Keto mielonka idealnie nadaje się do położenia na keto pieczywo, ale można ją też zajadać prosto ze słoika.

Uwaga – jeśli chcecie aby postała długo koniecznie należy poddać ją tyndalizacji, czyli trzykrotnej sterylizacji, którą przeprowadza się co 24 godziny.

 

Poniżej podaję przepis na 6 półlitrowych słoików (wybieramy jak najszersze na górze).

Keto mielonka – składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • sól peklująca (18 g na każdy kilogram mięsa)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • szklanka wody

 

Keto mielonka – wykonanie:

  • Mięso kroimy na 2 cm kostkę, wkładamy do miski i obsypujemy solą peklującą. Bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy, aby sól rozprowadziła się równomiernie.
  • Odstawiamy do lodówki na 2 dni.
  • Po upływie 2 dni, przygotowujemy 0,5 l. słoiki. Wyjmujemy mięso i mielimy je w maszynce do mięsa (zwykłe drobne sitko).
  • Czosnek siekamy lub wyciskamy.
  • Pieprz mielimy i razem z czosnkiem dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo dolewamy wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy mięso, aż woda całkowicie się wchłonie, a mięso będzie kleiste.
  • Warto spróbować mielonkę (np. podsmażyć kawałeczek na patelni), jeśli jest za mało słona można dać dodatkowo soli himalajskiej do smaku.
  • Do przygotowanych wcześniej słoików wkładamy mięso na 2/3 wysokości, zakręcamy słoiki.
  • Przygotowujemy garnek do pasteryzacji (na dnie układamy ścierkę, zalewamy wodą) i pasteryzujemy keto mielonkę przez godzinę. Następnie zostawiamy do wystudzenia i czynność powtarzamy kolejnego i następnego dnia.

Chciałam Wam wrzucić jeszcze zdjęcie po wyjęciu ze słoika, ale… już pożarłam…

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.