keto pizza z mąki kokosowej

Keto pizza

Do świąt coraz bliżej, w pracy rwetes, w domu rozpoczęły się porządki, więc czasu na gotowanie mam coraz mniej i zwykle zjadam jakieś proste posiłki, które przygotowywane są na obiad dla wszystkich – pieczone żeberka, kurczaka, kotlety mielone (bez bułki). Dzisiaj miałam wolną kuchnię, wolne popołudnie i wielką ochotę na pizzę. Zatem: keto pizza!

Część z Was zna już mój przepis na pizzę niskowęglowodanową, której spód zrobiłam z sera mozzarella (fathead pizza). Tym razem porwałam się na ciasto zbliżone do tego klasycznego z mąki. Zainspirowałam się lubianą przez Was keto bułką śniadaniową :).

keto pizza z mąki kokosowej

Keto pizza – składniki:

Spód:

  • 30 g mąki kokosowej (2 czubate łyżki)
  • 30 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 10 g łupiny babki jajowatej
  • 2 łyżki oleju kokosowego bezwonnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Dodatki (na pizzę wiejską):

zioła do pizzy, sos pomidorowy lub ketchup niskowęglowodanowy, boczek, kiełbasa wiejska, ogórek kiszony, ogdrobina cebuli, pieczarki, tarty żółty ser (mozzarella, gouda, itp.)

Keto pizza – wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Przygotowujemy dodatki (podsmażamy delikatnie pokrojone w paski boczek, pieczarki, kiełbasę; cebulę kroimy w drobne piórka, ogórka kiszonego w plastry)
  • Mąkę koksową, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i łupiny babki jajowatej mieszamy razem w miseczce.
  • Dodajemy jajka, olej kokosowy i dokładnie wyrabiamy, aby całość ładnie się rozprowadziła. Na koniec wlewamy ocet jabłkowy i jeszcze raz mieszamy.
  • Ciasto przekładamy na niedużą formę do pieczenia, wyłożoną papierem (u mnie była to tortownica 26 cm, ale może być nawet mniejsza) i rozprowadzamy je łyżką na blasze, tak aby powstałą jedna cienka warstwa (ciasto podrośnie).
  • Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, tak aby wierzch nam się ściął.
  • Wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy dodatki wedle upodobań.
  • Wstawiamy ponownie do piekarnika, na 8 minut.
  • Pizzę najlepiej kroić po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej zwarte.

keto pizza z mąki kokosowej

Keto pizza – BTW :

Spód (całość): Kcal: 1548 Białko: 36 g Tłuszcz: 66 g Węglowodany/Węglowodany netto: 5 g

Węglowodany wahają się od 5 do 10 g w zależności od rodzaju mąki. Moja kokosowa ma 7 g węglowodanów, migdałowa 5,4 g.

 

 

 

31 thoughts on “Keto pizza

  1. Ania napisał(a):

    Kamila, aby było zgodnie z keto możesz wykorzystać tylko mąkę kokosową. Gdyby ciasto było zbyt „suche” dorzuć jedno jajko więcej.

  2. Kamila napisał(a):

    Hej, chcialabym zrobic pizze, ale posiadam tylko maka kokosowa, make graham, make pszenna pelnoziarnista, make ryzowa, make pszenna zwykla. Czy ktoras z, nich sie nada na zastapienie makii migdalowej ktorej nie mam?

  3. sylwia napisał(a):

    Ja też dopiero po waszych komentarzach sprawdziłam ile węgli ma moja mąka kokosowa. Kupiłam ją tylko dlatego że uważałam ją za najbardziej niskowęglową a ona ma 55g węgli! Szok! A zwykła mąka pszenna ma prawie tyle samo.
    Na stronie biostrefy znalazłam mąkę z konopi, która ma tylko 3g węgli. To chyba rekord dla mąki. Zna ktoś tą mąkę bliżej? Ma dobre opinie w necie, a co najważniejsze można z niej zrobić chleb albo pizzę na drożdżach. Nie wiem tylko jak smakuje, ale mam zamiar wypróbować. Tylko cena odstrasza – 20zł za 400g, sporo…

  4. Ania napisał(a):

    Kasiu, możesz zastąpić odrobiną siemienia. Mówi się, że siemię lniane też nie powinno być poddawane obróbce termicznej. Głosy są podzielone co do mąki migdałowej i mielonego gotowego siemienia, podobno są odtłuszczone, a tym samym nadają się do wypieku. Ja jednak nie znam się na tym na tyle, żeby polecać albo odradzać te produkty, wychodzę z założenia, że taka ilość od czasu do czasu nie zaszkodzi. Byleby robić to z głową. Gdybyśmy chcieli uniknąć wszystkiego co zawiera składniki, które nam szkodzą, chemię, itp. to pewnie nie jedlibyśmy i nie pilibyśmy nic 😉
    Tu masz przepis na inną pizzę, z dodatkiem siemienia odtłuszczonego (gotowy produkt ze sklepu): kuchniaketo.pl/pizza-niskoweglowodanowa/.
    Pozdrawiam 🙂

  5. Kaśka napisał(a):

    Czy można mąkę migdałową zastąpić np. mielonym lnem lub czymś innym? Ta mąka jest dosyć droga, a poza tym podobno migdałów nie powinno się poddawać obróbce termicznej, bo mogą zrobić więcej szkód niż pożytku.

  6. Marcelina napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj tą pizzę i wyszła genialnie! Ciasto urosło i było podobne do tradycyjnego na mące pszennej. Wcześniej robiłam ciasto na kalafiorze ale dopiero ten przepis przypadł mi do gustu.
    Dzięki za przepis i pozdrawiam;-)

  7. Joanna napisał(a):

    Świetny przepis ! pizza wyszła pyszna, zamiast mąki migdałowej dodałam z pestek dyni i ocet biały winny i też wyszło 🙂

  8. Ania napisał(a):

    Babka miała za zadanie skleić ciasto i troszkę spulchnić (babka pęcznieje). Bałam się, że może się za bardzo kruszyć. Nie próbowałam robić bez niej, ale myślę, ze jak pominiesz to się nic nie stanie 🙂 Najwyżej nie dasz rady wziąć w rękę kawałka, tylko zjesz z talerzyka 😉 Ewentualnie, jeśli masz, to dorzuć troszkę mielonego siemienia lnianego (takiego gotowego sklepowego, nadającego się do wypieków).

  9. Kaśka napisał(a):

    Witam. A czy można pominąć albo zastąpić czymś babkę jajowatą? Jaką spełnia rolę?

  10. Ania napisał(a):

    Magda, używałam świetnej mąki z BioPlanet, miała tylko 7 g węglowodanów w 100 g. Niestety, było bardzo ciężko ją dostać. Napisałam do producenta i dostałam informację, że… wycofują ją ze sprzedaży 🙁 Pewnie do tej pory już jej w ogóle nie ma. Obecnie używam takiej, która ma 15 węgli. Ale na facebooku dziewczyny polecały mi również taką, która ma 13 g węglowodanów w 100 g (z firmy efavit). Na tą chwilę to chyba będzie mąka z ich najniższą zawartością i dobrą ilością tłuszczu (ponad 20 g).
    Kupując mąkę kokosową na 1 miejscu sprawdzam ilość węgli, później tłuszcz. Dla mnie minimum to 12 g tłuszczu w 100 g produktu (jak zrobię z niej ciasto to i tak te tłuszcze podbiję np. olejem kokosowym). Ale staram się kierować zasadą – jak najwięcej tłuszczu i jak najmniej węglowodanów.

  11. Magda napisał(a):

    Czy mogę spytać jakiej mąki kokosowej używasz? A raczej jaki ma makra na 100g 🙂 Próbowałam ostatnio kupić taką mąkę, ale na etykiecie napisano że jest to mąka odtłuszczona, a nie chcę kupić bubla 🙂

  12. Ania napisał(a):

    Ahahhahaha 🙂 Zakręciłam się 😀
    To ciasto bardziej mi smakuje 🙂 jeśli szukasz czegoś zbliżonego do prawdziwego ciasta to polecam tą pizzę. Na pewno zjesz jej mniej niż tej niskoweglowodanowej, bo ciasto zapycha szybko brzuszek 😉
    Ta druga też w sumie lubię, ciasto jednak jest nieco mniej wyraziste w smaku.

  13. Ania napisał(a):

    Jak dla mnie ta z 7 g i ta 13 g są ok. Takiej z 54 g weglowdanow nie użyłabym na keto, jest w niej za dużo cukrów.

  14. Ania napisał(a):

    Niektórzy producenci potrafią dosypywac cukier do wiórków, więc zwracaj uwagę na tabele BTW na opakowaniach. Dobre wiórki są w Lidlu, bo bez siarki i mają około 15 g węglowodanów netto.

  15. Gabriela napisał(a):

    Dziękuję za szybką odpowiedź Aniu:) czy mąka z wiórków kokosowych będzie miała jakąś stałą wartość węgli czy wiórki też mają różną?

  16. Ania napisał(a):

    Gabriela, mam na imię Ania, więc zwracaj się do mnie po imieniu 🙂
    Mąkę z 7 g węgli miałam/mam z firmy BioPlanet i korzystam z resztek, które mi zostały, bo niestety tej mąki już nie będzie (albo już nie ma) w sprzedaży. Informację tą otrzymałam od producenta.
    W zapasie mam kupioną mąkę z firmy Cocomi (15 g węglowodanów), dziewczyny polecały mi z Efavitu (13 g węgli), a Ci którzy nie lubią przepłacać mielą wiórki kokosowe w młynku 🙂

  17. Gabriela napisał(a):

    Czy mogę prosić o podanie jaką mąkę kokosową Pani kupuje? Wszystkie , które znalazlam mają wysokoą zawartość węglowodanów:(

  18. Ania napisał(a):

    Zapewne mąka kokosowa, moja jest ciężka i wysusza ciasto.
    Ja ciasto „rozsmarowalam” po blasze, ono nie będzie jak ze zwykłej mąki. Ale upiecze się ladnie i nie powinno się rozpadać.

  19. Katarzyna napisał(a):

    Upppsssss…. teraz zobaczyłam ze moja mąka ma 55 g węglowodanów…. teraz wiem na czym polegała różnica w cenach 🙂

  20. Ania napisał(a):

    Agnieszka, spulchnia ciasto. Działa podobnie jak soda. Jeszcze surowe robi się takie jakby napowietrzone. Przydaje się przy cięższych mąkach, zwłaszcza do kokosowej.

  21. Ania napisał(a):

    Z samej mąki kokosowej robię bułki więc nie powinno być problemu 🙂
    Pewnie tylko będzie się gorzej rozprowadzać na blasze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.