keto quiche z kozim serem - dieta ketogeniczna przepisy

Keto quiche z kozim serem

Przyszedł czas na keto quiche z kozim serem i (moimi ulubionymi) domowymi, suszonymi pomidorami, którymi będę się zachwycać za każdym razem, gdy tylko po nie sięgnę :). Uwielbiam je jako dodatek do sałatek, na keto kanapkę, postanowiłam więc wrzucić je również do tego dania.

Quiche, w oryginale, przygotowuje się na kruchym spodzie. Ja jednak doszłam do wniosku, że nie ma takiej konieczności, bo wolę wsunąć porcję warzyw, niż ciasto z maki kokosowej czy migdałowej :). A tłuszczu w tym daniu jest już pod dostatkiem.

Kozi ser wybrałam solankowy, znalazłam w Lidlu z okazji greckiego tygodnia. Nie jest bardzo słony, jak sery typu bałkańskiego czy feta, ale mimo wszystko z solą do quiche radzę ostrożnie, a nawet w ogóle.

 

Keto quiche z kozim serem – składniki:

  • 6 niedużych jajek
  • 200 g boczku wędzonego (może być surowy)
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g suszonych pomidorów (niskowęglowodanowych)
  • 150 g żółtego sera, np. edamskiego
  • 50 g sera cheddar
  • 80 g koziego sera solankowego
  • pieprz do smaku
  • zioła do posypania (oregano/bazylia/tymianek)

Keto quiche z kozim serem – wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 stopni.
  • Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Studzimy.
  • Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do nich starty na tarce ser cheddar oraz śmietanę.
  • Wystudzony boczek dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy i przyprawiamy pieprzem (ewentualnie odrobiną soli).
  • Ser edamski ścieramy na tarce, połowę przekładamy do masy, a drugą wysypujemy i rozgarniamy na dnie naczynia do zapiekania.
  • Kozi ser kroimy w kostkę, pomidory na drobne plasterki.
  • Masę jajeczno-śmietanowo-serową przelewamy do naczynia do zapiekania.
  • Na wierzchu układamy ser i pomidory, i wciskamy je w masę (moje były na wierzchu i za mocno się spiekły, ale nie były złe).
  • Posypujemy ziołami.
  • Całość wstawiamy do piekarnika na około 30 min – aż się ładnie zarumieni. Patyczkiem lub nożem sprawdzamy czy środek jest już suchy. Jeśli tak, wyciągamy i studzimy quiche.

 

Można serwować z roszponką lub rukolą. Osobiście wolę tą pierwszą.


keto quiche z kozim serem - dieta ketogeniczna przepisy

Keto quiche z kozim serem (całe danie)– BTW:

Kcal: 2729 Białko: 148 g Tłuszcz: 232 g Węglowodany: 14,7 g Błonnik: 0 g Węglowodany netto: 14,7

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.