kurczak faszerowany niskowęglowodanowy

Kurczak faszerowany niskowęglowodanowy

Kurczak faszerowany będzie miał więcej białka niż tłuszczu, wiadomo jak to bywa z mięsem. Sporo tłuszczu nam się wytopi i raczej nikt nie będzie w stanie wylać sobie wszystkiego na talerz i zjeść, ale częścią powstałego sosu polejemy sobie kurczaka na talerzu.

Zatem wrzucam Wam przepis na bajeczny obiad, nie tylko keto czy low carb, ale dla wszystkich domowników. Osobom będącym na diecie ketogenicznej polecam dorzucenie sobie sosu, który jest swoistą fat bombą obiadową (przepis poniżej). Gwarancja sytości na cały dzień 😉

U mnie na zdjęciu akurat jest pieczona brukselka, bo po obiedzie była kawka bulletproof z solidną porcją oleju kokosowego.

 

Przepis podaję dla większej ilości osób (6 porcji) :).

Kurczak faszerowany niskowęglowodanowy – składniki:

  • 400 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 6 udek z kurczaka (po wyjęciu kości ok. 700 g)
  • 3 łyżki oleju do mięsa
  • 4 łyżki oleju do marynaty
  • mieszanka przypraw do kurczaka (bez cukru) oraz/lub przyprawy jak niżej
  • sól, pieprz, papryka słodka, imbir, majeranek

 

Kurczak faszerowany niskowęglowodanowy – wykonanie:

  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz słodką papryką. Dodajemy olej.
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kurczaka.
  • Uda z kurczaka myjemy i luzujemy z kości. Z przygotowanego wcześniej mięsa mielonego formujemy kulki, a następnie nadajemy im lekko jajowaty kształt. Mięso wkładamy w środek udek, zawijamy i obsypujemy przyprawami.
  • Układamy w płaskim naczyniu rozcięciem do dołu. Całość polewamy olejem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Pieczemy w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem przez godzinę.

 

Pieczarki w sosie śmietanowym:

  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera mascarpone (polecam z Lidla – ma mało węglowodanów)
  • 5 łyżek oleju kokosowego lub więcej

Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki lub na połówki (jeśli są drobne). Osuszamy.

Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni, wkładamy pieczarki i obsmażamy (nie dusimy) na dużym ogniu aż zbrązowieją. Kiedy pieczarki będą już gotowe dodajemy ser mascarpone, przykręcamy ogień i roztapiamy ser (ciągle mieszając). Solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.


kurczak faszerowany niskowęglowodanowy

Kurczak faszerowany niskowęglowodanowy BTW (na 1  porcję bez sosu z pieczarek):
Kcal: 486 Białko: 32 g Tłuszcz: 36 g Węglowodany: 0 g Węglowodany netto: 0 g

Pieczarki w sosie śmietanowym BTW (całość):
Kcal: 839 Białko: 11 g Tłuszcz: 86 g Węglowodany: 8 g Błonnik: 4 g Węglowodany netto: 4 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.