makowiec - keto tort makowy

Makowiec – keto tort makowy

Makowiec – keto tort makowy? Oczywiście! I wcale nie ja wpadłam na ten przepis, bo wygrzebałam go w jakiejś starej „książce” bez tytułu (to był chyba jakiś dodatek do czasopisma z lat 90-tych), którą miałam wyrzucić. Przy okazji okazało się, że makowiec jest bez grama białej mąki. Mało tego, na jego bazie można przygotować rewelacyjny tort, nie tylko na urodziny :).

Nie ma w nim mąki, ale jest za to bułka tarta, którą eliminujemy i zastępujemy dwoma keto składnikami :).

Makowca zrobiłam w dość nietypowej formie, takiej na babkę, bo wydawało mi się, że będzie się pięknie prezentował. I już sobie wyobrażałam, jak elegancko pokroję go na kawałki. Tyle, że forma wcześniej nie była używana… Dramatyczny efekt możecie zobaczyć na Facebooku… ;).

Drugie podejście i 16 jajek później zrobiłam go w klasycznej tortownicy, jednak użyłam odrobinę za dużej. Dlatego Wy wybierzcie taką, która ma mniej niż 26 cm, wtedy ciasto będzie wyższe.

Makowiec – keto tort makowy – składniki:

  • 8 jajek (osobno żółtka, osobno białka)
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • opcjonalnie: 10 kropli stevii w płynie (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta)
  • 200 g maku
  • 10 g łupin babki jajowatej
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • odrobina oleju kokosowego

 

* Jeśli chcecie, aby ciasto było wilgotne wystarczy sama łupina babki, jeśli ma być bardziej zwarte użyjcie 10 g łupin babki jajowatej i 2 łyżeczek mąki kokosowej (około 8g) – polecam tą drugą opcję, z samą babką ciasto może opaść.

Makowiec – keto tort makowy – wykonanie:

  • Jeśli nie mamy gotowego mielonego maku to mak parzymy i kręcimy przez maszynkę 2-3 razy. Jeśli macie już zmielony, wystarczy go sparzyć (polecam zakup mielonego). Mak studzimy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody w dłoniach.
  • Żółtka wbijamy do miski, dodajemy erytrytol i ukręcamy na puszysta masę – prawie do białości. Dodajemy stopniowo babkę jajowatą lub babkę z mąka kokosową i proszek do pieczenia, aromat i dalej miksujemy. Dokładamy do masy mak i dalej wyrabiamy masę (powinna mocno zgęstnieć).
  • W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już ładnie ubite powoli dodajemy je do masy z żółtek i maku i delikatnie mieszamy, aby całość ładnie się połączyła.
  • Przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy wcześniej papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.

Makowiec można jeść w takiej wersji. Można go polać roztopioną gorzką czekoladą, wierzch udekorować kremem. A także przygotować tort! Przepis na krem poniżej :).

 

Krem do tortu – składniki:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g serka mascarpone (u mnie z Lidla)
  • 4-5 łyżek bardzo mocnego naparu z mielonej kawy
  • kilka łyżek erytrytolu
  • kilka kroplii stevii (opcjonalnie)

Krem do tortu – wykonanie:

  • Przygotowujemy mocny napar z kawy. Studzimy go.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone i dalej ucieramy.
  • Do masy wlewamy kawę po jednej łyżce i dalej mieszamy.
  • Dodajemy erytrytol/stevię do smaku.
  • Kremem przekładamy dwa kawałki makowca, smarujemy nim również wierzch.
  • Przechowujemy w lodówce.

makowiec - keto tort makowy

Makowiec – keto tort makowy (całe ciasto) – BTW:

Kcal: 1708 Białko: 106 g Tłuszcz: 138 g Węglowodany: 55 g Błonnik: 41 g Węglowodany netto: 14 g

 

Krem do tortu – BTW

Kcal: 1708 Białko: 15 g Tłuszcz: 136 g Węglowodany/Węglowodany netto: 11 g

16 thoughts on “Makowiec – keto tort makowy

  1. Kasienka napisał(a):

    Juz wyprobowalam,krokiety!!! Buleczki!!!a dzis upieke makowiec.Jak ja sie ciesze,ze ta strone znalazlam.Niedawno zrobilam diete kopenhaska i chcialam Wieden spasc.Mialam 20 kg nadwagi.Moj Brat sportowiec doradzil mi keto.No i sie zaczelo.Juz mi tylko 6 kg zostalo,dzieki keto,ale tu w niemczech Brak mi takiej normalnej kuchni.Dzieki

  2. Klaudia napisał(a):

    Upiekłam na Święta, było po prostu pyszne 🙂 z gorzką czekoladą komponuje się idealnie. Zamieniłam tylko słodzik na cukier kokosowy, bo słodzików nie używam. Dziękuję serdecznie za przepis 🙂

  3. Klaudia napisał(a):

    Muszę zrobić to ciacho na Święta 🙂 Dziękuję za przepis 🙂 Czy ciasto pieczemy z termoobiegiem?

  4. Ania napisał(a):

    Kasiu, oryginalnie w przepisie była bułka tarta. Zdaje się, że szła jedna łyżka (zamiast babki i mąki kokosowej). Cukier w takiej samej ilości jak erytrytol.
    Pozdrawiam 🙂

  5. kasia napisał(a):

    A zamiast babki można dodać mąkę? I cukier normalny tylko te same proporcje co ten zamiennik? Będę wdzieczna za odpowiedź. Pozdrawiam kasia

  6. Alaris napisał(a):

    Jeszcze jedno pytanie ode mnie 😉 Gdzie zaopatrujesz się w erytrytol? Jest dość drogi, a może ja trafiam na niewłaściwych sprzedawców?

  7. Mery&puma napisał(a):

    To wszystko tak fantastycznie wyglada 🙂 🙁 nie jem nic !!! bo nic mi nie wychodzi …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.