mielone z niespodzianką - dieta ketogeniczna

Mielone z niespodzianką

Macie ochotę na coś nowego na obiad, a znudziły się Wam klasyczne kotlety mielone? Znudzonym i głodnym nowości serwuję przepis na pieczone mięso mielone z niespodzianką w środku :). Danie sprawdzi się nie tylko na domowy obiad, ale również będzie idealne do zabrania do pracy. Nada się też na zimno – jako „wędlina” na keto-kanapkę.

Jak zawsze polecam wybór tłustego mięsa wieprzowego. Nie miałam akurat karkówki, więc użyłam łopatki. Boczek kupiłam paczkowany, cieniutko pokrojony. Znajdziecie taki w Biedronce.

Przepis na dwie porcje poniżej.

 

Mielone z niespodzianką – składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 4 cienkie plasterki boczku wędzonego parzonego
  • 10-20 g żółtego sera do posypania po wierzchu
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
  • odrobina oleju kokosowego do wysmarowania foremek.

 

Mielone z niespodzianką – składniki:

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.
  • Mięso mielimy, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. U mnie sprawdziła się mieszanka garam masala, dodała ciekawego aromatu i smaku.
  • Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy tak, aby mięso stało się kleiste.
  • Przygotowujemy dwie okrągłe kokilki. Smarujemy je olejem kokosowym.
  • W foremkach układamy paski boczku”na krzyż”, wywijając jego końce na zewnątrz naczynia.
  • Połowę mięsa rozklepujemy w dłoniach na płasko, układamy na nie jajko i zawijamy tak, aby całe jajko było obtoczone mięsem, a całość miała kształt kuli lub owalny. Gotową kulę kładziemy na boczek i zawijamy końce wystające poza naczynie na górę naszej kluki.
  • Tak samo postępujemy z drugą porcją. Wierzch możemy posypać odrobiną startej mozzarelli lub innego żółtego sera.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

 


Mielone z niespodzianką BTW – zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjecie :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.