muffiny kokosowe na słodko - keto przepisy

Muffiny kokosowe na słodko

Wzięłam w obroty mąkę kokosową, zrobiłam krakersy, upiekłam chleb (niezbyt mi wyszedł), zrobiłam muffiny kokosowe na słodko, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na te ostatnie :).

Oczywiście nadal szaleję z mąką, która ma tylko 7 g węglowodanów.

Lubię kokosa, lubię wiórki i lubię mąkę, pomimo jej właściwości wchłaniania każdej cząsteczki płynu, jaki znajdzie się w jej pobliżu. Dlatego zastanawiałam się, czy muffiny nie wyjdą suche i wiórowate, ale do odważnych świat nalezy ;). Trochę się jednak zmartwiłam przekładając ciasto do foremek, bo nie przypominało absolutnie tego lejącego się ciasta ze zwykłej mąki. Ale wyszły super! Nie wyrosły wprawdzie tak, że strzelałabym szampanem z radości, ale były bardzo, bardzo smaczne (być może to tylko moja miłość do kokosa).

 

Muffiny kokosowe na słodko – składniki:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki słodzika lub więcej (ja dałam stewię)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka migdałowego niesłodzonego
  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 3 jajka
  • aromat (opcjonalnie)

 

Muffiny kokosowe na słodko – wykonanie:

  • Suche składniki, czyli mąkę, słodzik, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Do drugiej miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: mleko migdałowe, olej/masło, jajka (oraz ewentualnie aromat) i mieszamy je dokładnie łyżką. Po wymieszaniu mokrych składników przelewamy je do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką.
  • Po wymieszaniu przekładamy od razu do klasycznych, muffinkowych foremek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 20 minut.

 

Z podanych składników powinno wyjść 12 babeczek.


muffiny kokosowe na słodko - keto przepisy

 

Muffiny kokosowe na słodko – BTW:

Kcal: 1350 Białko: 30 g Tłuszcz: 130 g Węglowodany/węglowodany netto: 10 g

 

Zapisz

12 thoughts on “Muffiny kokosowe na słodko

  1. Ania napisał(a):

    Niżej w komentarzach jest informacja o tej mące. Niestety została wycofana ze sprzedaży (informacja od producenta), więc może gdzieś w internecie na jakichś końcówkach magazynowych znajdziesz… Mi już wyszła, więc teraz mam tylko taka z 13 czy 15 g węglowodanów.
    Pozdrawiam,
    Ania

  2. Ania napisał(a):

    Niczym nie smarowałam, nakładałam je łyżeczką i nie dociskałam, stąd „spękania” na wierzchu.

  3. Ania napisał(a):

    Magda, cuda się zdarzają 😉 Mąka kokosowa z 7 g węgli również i ja z takiej właśnie korzystałam co jest zaznaczone we wpisie. Błonnika nie wliczamy.

  4. mada napisał(a):

    jakim cudem tak mało węgli, skoro mąka kokosowa ma ich ~`19/100g ale jeszcze 40g błonnika, a przecież to też węglowodany…. czy to jakoś inaczej się liczy/?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.