niskowęglowodanowa zupa curry z kurczakiem

Niskowęglowodanowa zupa curry z kurczakiem

Jak rozgrzać się w pochmurny dzień? Niskowęglowodanowa zupa curry z kurczakiem stanowi właściwą odpowiedź.

Curry to mieszanka kilku przypraw o niezwykłych właściwościach. Głównym składnikiem curry jest kurkuma, która ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, wspomaga wątrobę i serce. Obok kurkumy w składzie curry znajdziemy chilli, które reguluje pracę układu trawiennego, oczyszcza drogi oddechowe i cynamon, który osobiście bardzo lubię jako dodatek do kawy, herbaty i deserów. Cynamon wspomaga pracę trzustki, obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca. W curry znajdziecie również kumin, który ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne, podobnie jak imbir, który również jest składnikiem tej mieszanki przypraw.

Warto zatem sięgać po curry i dodawać przyprawę do mięs czy zup.

Niskoweglowodanowa zupa curry z kurczakiem – składniki:

  • 1 litr wody
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g serka topionego (w moim 1,2 g węgli)
  • 1 kostka rosołowa drobiowo-wołowa
  • 100 g cukinii ze skórą
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

Niskowęglowodanowa zupa curry z kurczakiem – wykonanie:

  • Wodę zagotowujemy z kostką rosołową, wkładany pierś z kurczaka i na bardzo wolnym ogniu parzymy/gotujemy przez 15 minut.
  • Pierś wyjmujemy z wody do wystudzenia, w tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cukinię dodajemy do wywaru, następnie dodajemy serek topiony.
  • Pierś z kurczaka rwiemy palcami na cienkie paski i dodajemy do zupy.
  • Przyprawiamy curry, solą i pieprzem.
  • Zajadamy ze smakiem.

 


Niskowęglowodanowa zupa curry z kurczakiem – BTW :

Całe danie  (4 porcje) – Białko: 44 g Tłuszcz: 31 g Węglowodany netto: 5 g

 

 

2 thoughts on “Niskowęglowodanowa zupa curry z kurczakiem

  1. Asia napisał(a):

    Witam czy możesz napisać jakiej firmy ten serek? Ja najmniej ww znalazłam 5…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.