keto skrzydełka w migdałach

Skrzydełka w płatkach migdałowych

Skrzydełka najbardziej lubię za to, że można je przygotowywać na mnóstwo różnych sposobów, począwszy od grilla, na głębokim tłuszczu kończąc. Skrzydełka w czosnku, w ziołach, z orzechami, ziarnami a nawet skrzydełka w płatkach migdałowych. Od niedawna jestem wielką fanką płatków migdałowych. Dodaje je do zielonej fasolki szparagowej (fasolka oczywiście podsmażana na maśle klarowanym) i mam świetny dodatek do mięs.

Ciągle chodzi mi po głowie „kruche ciasto” na bazie płatków. Przed keto robiłam z nimi mini szarlotki, więc może wolniejszą chwilą poeksperymentuję :).

Jeśli lubicie zapach wędzonej papryki (pachnie jak chipsy paprykowe) to wypróbujcie ten przepis na skrzydełka.

 

Skrzydełka w płatkach migdałowych – składniki:

  • 1 kg do 1,2 kg skrzydełek z kurczaka (odcinamy lotki)
  • 20 g płatków migdałowych
  • 2 płaskie łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju

 

Skrzydełka w płatkach migdałowych – wykonanie:

  • Skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Przecinamy na dwie części. Przekładamy do dużej miski. Osypujemy solą i wcieramy ją w mięso. Dodajemy pieprz oraz wędzoną paprykę. Dokładnie wszystko mieszamy.
  • Polewamy całość olejem i znowu mieszamy. Posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Skrzydełka wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Najlepiej miskę przykryć folią.
  • Mięso po zamarynowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, na kratce z piekarnika lub w innym odpowiednim do tego naczyniu. Płatki, które zostały w misce, przekładamy na kurczaka.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy do 1 godziny, w zależności od tego w jakim stopniu mają być wypieczone. Po 40 minutach powinny być już dobre.

 


keto skrzydełka w migdałach

Skrzydełka w płatkach migdałowych (całe danie) – BTW :

Kcal: 2280 Białko: 120 g Tłuszcz: 164 g Węglowodany: 8 g Błonnik: 2,6 g Węglowodany netto: 5,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.